O TIC-u Klopotec

Turističko informativni centar (TIC) "Klopotec", smješten na slikovitom Kladarskom bregu, gdje se prirodne ljepote združuju s nastojanjima ljudi da osmisle zajedničke sadržaje, poziva sve koje Bilogora privlači, ili će ih tek privući, svojom jedinstvenošću: izletnike, planinare i bicikliste; trkače, hodače i jahače; gurmane i vinoljupce; zaljubljene i znatiželjne; željne zelenila i svakovrsne lokalne ponude...

U TIC “Klopotec” posjetiteljice i posjetitelji mogu saznati ponešto o bilogorskim izmaštanim i stvarnim bićima, onima iz legendi, vilinskim ili divovskim, kao i onima iz sjenovitih šuma i s osunčanih livada, nastanjenih raznovrsnim pticama, gljivama te drugim jestivim i ljekovitim biljem, a moći će zaviriti i na bilogorska skrovita mjesta, pročitati zanimljivosti o ovdašnjoj tradicijskoj arhitekturi kleti, upoznati se s godišnjim vinogradarskim običajima, bilogorskim bačvarstvom, sparivanjem tradicionalnih jela s lokalnim vinima, kao i s pčelarstvom ovih krajeva, sirom, povrćem… I, naravno, otkriti što je to i čemu služi – “klopotec”.

Istraži Bilogoru

Odaberemo li TIC “Klopotec” kao početnu točku za istraživanje Bilogore, bit ćemo brzo uvučeni u mozaik sačuvane prirode i još uvijek žive tradicije seoskog života, bogate gastronomije i enologije, u krajolik koji nas poziva na rekreaciju i opuštanje, promatranje i učenje. Zeleni doživljaj Bilogore te gostoljubivost lokalnih ljudi, njihova znanja, vještine, iskustva i običaji, utkani su u ideju i realizaciju centra, svojevrsnog tematskog parka posvećenog ovom dijelu Podravine. Ugođaj kreiran koliko autentičnošću, toliko i suvremenom tehnologijom virtualne stvarnosti, uputit će nas na odabrane lokacije, vinorodnim obroncima, brojnim putovima i stazama, kroz pitoreskne pejzaže. Kamo ćemo krenuti ovisi o tome što želimo vidjeti i iskusiti te jesmo li raspoloženi za zahtjevniju sportsku aktivnost ili ležerniji boravak na Bilogori; na tom tragu “Klopotec” gostima nudi i iznajmljivanje običnih ili električnih bicikala kojima se možemo uputiti u svoju bilogorsku avanturu.

Od ponešto daljih destinacija koje dozivaju svojim zanimljivostima tu su npr. Virovitica i Suhopolje (put vodi kroz Turnašicu, Vukosavljevicu, uz Podrum “Vineda”, pa kroz Špišić Bukovicu), s dva novoobnovljena dvorca, od kojih je u virovitičkom smješten i gradski muzej; Križnica (kroz Sedlaricu i Otrovanec, uz seoski turizam “Zlatni klas”, kroz Pitomaču, pa skelom ili mostom preko rijeke Drave, do Centra za posjetitelje “Križnica”), gdje su i restorani s domaćom kuhinjom, “Dravska iža” i “Ribička klet”; Đurđevac (kroz Sedlaricu, Veliku Črešnjevicu, Kozarevac, Suhu i Sirovu Katalenu, Budrovac i Čepelovac); ili Bjelovar (preko Bedeničke i Ribnjačke, ili drugim smjerom preko Sedlarice, Velike Črešnjevice i Šandrovca), gdje putem možemo svratiti i na agroturizam “Na malenom brijegu” u Ribnjačkoj ili posjetiti romsku etno-kuću u Maglenči. A od manje zahtjevnih staza tu je ona kružna oko TIC “Klopotec”, ili pak put prema Otrovanskom bregu…

Kladarski breg već je dugo poznat kao mjesto okupljanja bilogorskih vinoljubaca i njihovih gostiju te njegovanja tradicijskih običaja, s kapelom sv. Martina na jednom od najljepših dijelova brijega, pa je ovdje prvo izgrađena velika nadstrešnica za zaklon većeg broja ljudi, koja je potom preuređena u Kladarsku ižu. Ona i dalje pruža izuzetan pogled na okolicu, a atraktivna je tijekom cijele godine; u njoj je i veliki kamin – tradicijska podravska peć, koja objedinjuje tzv. “otvorenu vatru” i krušnu peć, čime je iža, s klupama i stolovima za goste te eksponatima kojima se dočaravaju ruralne specifičnosti pitomačkog kraja, postala i privlačan prostor okupljanja oko vatre. Uz ižu je smješten bajkoviti, u zemlju ukopani tradicijski vinski podrum, nenametljivo uklopljen u okoliš, koji prezentira sada već iščezli način gradnje lokalnih vinskih podruma, a čiji zeleni krov kao da priziva svijet mitoloških bića Bilogore. Nedaleko je i spomenuta kapela sv. Martina, koja se rekonstruira u stilu podravske tradicijske sakralne arhitekture, s interijerom u koji će biti uklopljeni likovni elementi podravske naive, a svojom pojavnošću najistaknutija atrakcija Kladarskog brega je vidikovac, ujedno i klopotec, nadahnut tradicijom te suvremeno izveden. Plaforma za posjetitelje smještena mu je na 8 m visine, a raspon krila mu je 10 m, pa se ukupno uzdiže na 17 m visine, s repom izrađenim od solarnih panela i četiri klepetaljke koje, nalik tradicijskom podravskom klopocu, proizvode zvuk namijenjen tjeranju ptica i divljači iz vinograda, voćnjaka, vrtova i s polja, no ugodan ljudskom uhu. S vidikovca se, ovisno o vremenskim uvjetima, pruža pogled od Bilogore do Drave, gdje je granica Hrvatske i Mađarske, te dalje do okolnih brda, Mečeka u Mađarskoj, odnosno Papuka i Psunja u Hrvatskoj. Svaki od tri objekta (iža, podrum i vidikovac) pojedinačno nam pripovijedaju svoju priču o Bilogori, a okupljeni čine živu funkcionalno-prostornu cjelinu, u srce Bilogore utisnut – Turističko informativni centar “Klopotec”. Dobro mu došli!    

Prekogranična regija

gdje rijeke spajaju, a ne razdvajaju