Manifestacije

Martinje

MARTINJE NA KLADARSKOM BREGU

Ako pitate skoro svakoga Bilogorca ili žitelja ovog dijela Podravine koji mu je svetac „najdrakši“, rijetko koji „ne bu rekel“: „Pak se to zna – Sveti Martin!“ Zato je i Martinje u ovome kraju i ovome „bregu“ posebno, dugovječno, još od prvih desetljeća 20. stoljeća. Proslava Martinja nezaobilazna je proslava ugodi života ovoga kraja. Ta često humoristična svetkovina posvećena vinu i životu odvija se ispod Podravske strehe, koja „na vrpu more deti fest sveta“. Ovo mjesto okruženo lozom, s predivnim vidokrugom, duhom i energijom druženja ljubitelja i štovatelja grožđa, mošta i vina oznaka je vjere, vjernosti i ljubavi prema vinogradarstvu i vinarstvu žitelja kladarskih, otrovanskih, pitomačkih i bilogorskih „bregov“, a zasigurno i vaša, budete li nazočni „martinjskoj fešti“.

Vincekovo

VINCEKOVO I HODANCIJE

U kontinentalnim vinogorjima, a ponegdje i primorskim područjima Hrvatske, obilježava se i slavi Vincekovo. Dolazak nove godine i dani koji ponovno postaju sve dužima, pogotovo budu li blagi, već naslućuju dolazak proljeća, iako je ono još daleko; 22. siječnja vinogradari zato, bez obzira na hladnoću, vjetar, snijeg ili blato, odlaze u svoj vinograd, do trsa. Tamo simbolički režu uglavnom tri grančice s tri pupa, nose ih kući, na toplo, stavljaju nekamo na svjetlo, pa kad grančice potjeraju, procjenjuju koliko će vinorodna biti godina. Orezani se trs “krsti” – obredno škropi – starim vinom, a kao znak želje za plodnošću i bogatim urodom na čokote se izvješuju kobasice. Tada se kuša i vino, mlado i staro, te za tu priliku posebno pripremljena hrana. S obzirom na takve običaje, Vincekovo okuplja ljude, nerijetko uz glazbu, pjesmu, zabavu i “špelanciju”, što se može vidjeti (i čuti!) i uz podravsku vinsku cestu Sv. Vinka. U Pitomači i vinorodnoj joj okolici održavala se je i tzv. “Kletijada”, svojevrsno nadigravanje glazbenika-amatera iz različitih kleti, koji su izvodili tradicionalne, ali i svoje pjesme, za prijatelje (hižedomačin dočekuje pajdaše) i posjetitelje… Za Vincekovo se također održavaju i hodancije gdje se pješaći od klijeti do klijeti te se tamo kušaju domaća vina, a posljednja stanica je TIC Klopotec gdje se nakon gore navedenog običaja nastavlja velika fešta uz obilje hrane i pića.

BARTOLOVO

BARTOLOVO

Dan Sv. Bartola – Bartolovo, 24. kolovoza, dolazi kao nagovještaj berbe, pa se društvo opet okuplja u vinogradu, jer vrijeme je da se prazne bačve… U bilogorsko-podravskom kraju običaj je da se tada podiže i klopotec. To je klepetaljka u vinogradu, strašilo koje zvukom tjera ptice, uglavnom čvorke ili drozdove. Iako vinogradari kažu da su se vremena promijenila, te klopotec ima ponajprije simboličku funkciju i ptice ga se više ne boje kao prije, bit će ostavljen da lupa do svršetka berbe, kad će ga nekamo pospremiti, do idućeg Bartolova.

Prekogranična regija

gdje rijeke spajaju, a ne razdvajaju