Što raditi u Bilogori

Brati gljive

Bilogora obiluje raznim vrstama gljiva. Gotovo cijele godine na Bilogori ima raznih vrsta ukusnih gljiva. Tu se ističu lisičarka, carska blagva, golubača, proljetni i ljetni vrganj, brinovka, golema i trbušasta puhara i još mnoge druge.

Promatrati ptice

Na Bilogori obitavaju razne vrste ptica od kojih su neke i zaštićene vrste. Pa tako tu imamo uz standardne vrste ptica i sive žune, zebe, velike sjenice, škanjce osaše, veliek djetliće, crvenoglave djetliće, male muharice, ali i jedinu leganj. Leganj je posebice interesantna ptica pošto je kod nas uz sove jedina noćna ptica.

Kušati domaća vina

Bilogora obiluje raznim malim obiteljskim vinarijama koje proizvode ukusna vina. Na TIC-u Klopotec nastojimo na jednome mjestu u vinskome podrumu okupiti vina od malih proizvođača iz raznih dijelova Bilogore.

Brdski biciklizam ili pješačenje

Kažu da se vježbanjem i rekreacijom oslobađamo velikog dijela stresa. Bilogora obiluje raznim biciklističkim i pješačkim stazama koje Vas pozivaju na zdravi način života. Bilo pješice, vlastitim ili iznajmljenim biciklom pitomi brežuljci Bilogore će Vas očarati svojom ljepotom i udaljiti Vas od užurbane svakodnevnice.

Odmoriti se na „Babičanki“

Izletište pitomačke šumarije nezaobilazno je za sve šetače po bilogoskim šumama jer si ondje mogu počinuti na klupama u prirodnom hladu i u miru se okrijepiti hranom i pićem iz vlastitog ruksaka . Ovo mjesto tomu služi još od 1968. godine, kada je Šumarija Pitomača tu iskopala bunar i uredila odmorište građevnim materijalom dotrajale lugarnice iz Male Črešnjevice.

Sudjelovati na manifestacijama

Ako ste ljubitelj dobre zabave i društva, ali i dobre vinske kapljice svakako bi trebali bi trebali posjetiti manifestacije kao što su „Martinje na Kladarskom bregu“ gdje ćete se odlično zabaviti uz tambure i vino,  „Vincekovo hodancije“ na kojemu ćete hodati kroz zimsku idilu te od klijeti do klijeti isprobavati domaća vina, Bartolovo koje označava početak dozrijevanja grožđa te se tada uz tamburašku glazbu postavlja klopotec u vinograd.

Otkrivanje brojnih legenda i mitova

Bilogora je prožeta brojnim legendama i mitovima od davnina. Gotovo da nema bake ili djeda na Bilogori koji Vam neće moći ispričati barem jednu priču o susretu s vilama, vilenjacima, divovima ili nekim mitskim stvorenjima, a neke od tih priča smo i mi saželi na TIC-u Klopotec gdje ćete ih moći pročitati ili poslušati ako ćete biti zainteresirani.

Posjetiti napušteno rudarsko naselje

Ugljenik ili Stara Kolona je naselje koje već davno ne postoji. Nekadašnje rudarsko naselje Ugljenik u Bilogori nalazilo se pet kilometara od Male Črešnjevice i 10 km u planini, dalje od Velike Črešnjevice. Samo naselje Ugljenik bio je rasuto na više mjesta oko rudarskih okana. Ugljenik je bilo naselje manjih zidanih kuća u kojima su živjele rudarske obitelji. Nisu bile drvene jer su u Pitomači, Starom Graci i drugdje tada radile mjesne i privatne ciglane. Naselje i rudnici s Pitomačom bili su povezani malom prugom koja je počinjala na desnoj strani pitomačke željezničke postaje. Danas više nema male pruge, nema fijuka parne lokomotive, ali nema ni naselja Ugljenik. Nazire se još pokoja cigla pučke škole, stari bunar i stablo kestena koje još rodi, ali do čijih je plodova teško doći. Sve je obraslo u šumu, žbunje i korov. Davno je utihnulo fućkanje parne lokomotive na nekadašnjoj uskotračnoj pruzi čiji su zemljani ostaci na pojedinim mjestima još vidljivi.

Napiti se vode iz zdenca

Uz klijeti su se oduvijek bušili bunari (zdenci) kojih je još podosta i još uvijek ih se koristi u našemu vinogorju. Iskoristite priliku te vitlom izvadite vodu i okrijepite se izvrsnim i autentičnim, osvježavajućim, bilogorskim i najzdravijim pićem koje najbolje „liječi“ žeđ.

OSVOJITI KULU BILOGORSKU, najviši vrh pitomačke Bilogore – Kula ili Vis na 288,5 m

Kula Bilogorska čini važnu odrednicu u međunarodnoj trigonometrijskoj mreži geodetskih točaka EUREF (European Reference Frame) i služi kao jedna od sedamdeset i osam stalnih i stožernih geodetskih točaka u Hrvatskoj, ali i kao jedna od ciljnih točaka koju ophode bilogorski šetači krećući se pješačkom stazom Zeleno srce.

Prekogranična regija

gdje rijeke spajaju, a ne razdvajaju